نمایش هنر زنان بلوچ در مرکز

به گزارش مجله نازلارا، خبرنگاران : نمایشگاه آثار صنایع دستی زنان استان سیستان و بلوچستان با عنوان صنایع دستی بلوچ همزمان با هفته صنایع دستی، به مدت سه روز در تهران برگزار می گردد.

نمایش هنر زنان بلوچ در مرکز

به گزارش ایرنا، همزمان با هفته صنایع دستی در سراسر کشور، نمایشگاه صنایع دستی بلوچ شامل آثار سوزن دوزی و بلوچ دوزی زنان و دختران شهرهای ایرانشهر، بزمان، دلگان، راسک، نیک شهر، مهرستان، سراوان و آشار از استان سیستان و بلوچستان از فردا، سه شنبه (24 خرداد) تا آدینه (27 خرداد 1401) به مدت چهار روز در باغ موزه هنر ایرانی در تهران برگزار می گردد.

در این نمایشگاه آثار دوخت های سنتی شامل سوزن دوزی بر روی لباس های سنتی و محلی، روسری، مانتو و شلوار زنانه، وسایل کاربردی و تزیینی در خانه مانند رومیزی، رومبلی، روتختی و کوسن، محصول ذوق و هنر 15 زن و دختر هنرمند و کارآفرین از استان سیستان و بلوچستان ارائه می گردد.

علاقه مندان در این سه روز (سه شنبه تا آدینه) می توانند از ساعت 11 تا 20 از این نمایشگاه واقع در باغ موزه هنر ایرانی در تهران به نشانی بالاتر از پارک وی، خیابان فرشته، خیابان بوسنی و هرزه گوین، سه راه پرفسور حسابی بازدید نمایند.

این نمایشگاه در ادامه با همکاری تعددای از فرهنگسراهای تهران و بعضی از سازمان های مردم نهادی حامی صنایع دستی و زنان کارآفرین هنرمند در منطقه ها کم برخودار، تا یک ماه آینده در سه منطقه دیگر در شهر تهران برگزار خواهد شد.

نمایشگاه صنایع دستی بلوچ، از 13 تا 15 تیر ماه در فرهنگسرای معرفت در منطقه شهران دایر خواهد شد و علاقه مندان در این سه روز از ساعت 17 تا 22 می توانند از آثار ارائه شده بازدید نمایند، بلافاصله این نمایشگاه از 16 تا 17 تیر در باغ ایرو در طرشت دایر می گردد و علاقه مندان می توانند با مراجعه با این باغ هنر از ساعت 11 تا 20 با آثار هنری زنان و دختران خوش ذوق جنوب شرق ایران در سیستان بلوچستان، آشنا شوند.

این رویداد در مرحله سوم در شرق تهران در منطقه تهرانپارس در فرهنگسرای اشراق از 19 تا 22 تیرماه برگزار می گردد که ساعت بازید از آن 11 تا 21 خواهد بود.

سوزن دوزی بلوچی، هنری بسیار زیبا و ارزنده و یکی از اصیل ترین و مجذوب کننده ترین صنایع دستی کشور محسوب می گردد و خاستگاه آن سیستان و بلوچستان و به ویژه در شهرستان ایرانشهر است. هنرمند سوزن دوز در سایه عشق و علاقه و با حوصله طرح های افسونگر و خیال پرور خود را نخ و سوزن بر روی پارچه نقش می زند و عاشقانه هنر خود را از جان و دل به نمایش می گذارد.

دوخت سنتی در هر منطقه ای در سیستان و بلوچستان با منطقه دیگر فرق دارد و هر منطقه ای نام مخصوص به خود را دارد. از انواع دوخت ها می توان به چوطل دوزی، آسان تانکه، بالمدک، کپ وجلت، محسم سندکی، چکن و پرکار لاهاری و پرکار اشاره نمود.

سوزن دوزی نقش های متفاوتی نیز دارد که یکی از این نقش ها، نقوش انسانی است که از این نقوش در هنر سوزن دوزی کمتر استفاده می گردد و این نوع نقش بر روی قالیچه ها کاربرد بیشتری دارد.

نقوش حیوانی که این نقش ها برگرفته از انواع حیوانات است که ممکن است در اطراف و خود منطقه وجود داشته باشد و یا نقش حیواناتی که برگرفته از فکریات فرد باشد و به خاطر زیبایی از آن استفاده می نماید. نقوش گیاهی یکی دیگر از نقش هایی است که در سوزندوزی کاربرد دارد و هنرمند سوزن دوز با کنار هم قرار دادن چند مربع، لوزی، مثلث یا مستطیل انواع گل و نقش ها را می آفریند.

زنان و دختران هنرمند سوزن دوز سیستان و بلوچستان با ذوق و ظرافت فکر، خلاقیت و دقت هنر دست و حرکت سوزن، نقش و نگارهای دل انگیزی بر لایه سطحی پارچه می آفرینند و ذوق و روح پرمایه خود را با حرکت سوزن و نخ بر پارچه حک می نمایند، آثار سوزن دوزی در شهرهای این استان آوازه ای ملی و البته دنیای دارد. همین ظرافت و زیبایی و هندسی بودن سوزن دوزی بلوچ از مهمترین دلایلی است که باعث شد ایرانشهر در سال 1397 در میان 31 استان با ثبت ملی به جایگاه واقعی خودش برسد که حاصل زحمات زنان هنرمند بلوچ و فعالان این عرصه است.

بیستم خرداد (10 ژوئن) به مناسبت تاسیس شورای دنیای صنایع دستی در سال 1964 میلادی روز دنیای صنایع دستی نامگذاری شده است. روزی برای گرامیداشت هنر و آثار هنرمندان و صنعتگران، مردان و زنان سخت کوش از اقوام و ملت های مختلف دنیا که با ذوق و سلیقه و با دل و جانشان اثر می آفرینند.

هر سال برای گرامیداشت صنایع دستی و هنرهای سنتی و پاسداشت هنرمندان و صنعتگران این حوزه تحت عنوان هفته صنایع دستی نمایشگاه های مختلف آثار صنایع دستی هنرمندان به ویژه آثار زنان هنرمند برگزار می گردد. زنان بیش از 75 درصد از جامعه 2.5 میلیون نفری تولیدنمایندگان صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران را تشکیل می دهند.

منبع: توریسم آنلاین
انتشار: 27 تیر 1401 بروزرسانی: 27 تیر 1401 گردآورنده: nazlara.ir شناسه مطلب: 1530

به "نمایش هنر زنان بلوچ در مرکز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نمایش هنر زنان بلوچ در مرکز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید