خواصی جالب از ته خیار که از آن بی خبر بودیم
به گزارش مجله نازلارا، صدا و سیما/ خیار گیاهی است علفی یک ساله، دارای ساقه خوابیده و برگ های عظیم است. بوته خیار، پیچک دار، با گل های زرد و دو نوع نر و ماده، واقع روی یک پایه و میوه سبز رنگ و دارای انواع متعددی است.
ترکیبات شیمیایی خیار
خیار دارای مواد ازته و هیدروکربنه و مواد گوگردی و کمی چربی، دارای املاحی از قبیل: منگنز، کربنات کلسیم، سلولز است. در روغن دانه خیار که رنگ آن زرد روشن با طعمی شبیه به طعم روغن زیتون است، اسید های چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک، اسید پالمیتیک و اسید های اشباع نشده مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک وجود دارد.
خواص و اثرات دارویی خیار
طبع خیار سرد و تر (مرطوب) است. خیار داری خواص مدر، نرم نماینده و ملین، مسهل، دافع کرم کدو، ضد تشویش و دلهره، ضد بی خوابی، ضد ناراحتی های عصبی، مسکن حرارت و تشنگی است. تخم خیار خواب آور، آرام بخش، زرداب آور، مدر بول، ضد کرم ملایم، تصفیه نماینده خون، حل نماینده اورات ها و اسید اوریک و جلا دهنده است.
خیار در موارد ناراحتی های جلدی، دفع سموم و چربی های مضر، درمان درد های کلیه، نقرس، باد مفاصل، رماتیسم، برطرف چاقی و فشار خون، تب های عفونی و شدید، التهاب های درونی، سنگ های کلیه و مثانه، تب های صفراوی، یرقان زرد، برطرف التهاب جگر و معده به کار می رود.
خیار برای بیماران مبتلا به دیابت و یرقان خوب است و باعث تقویت کبد و برطرف تشنگی می نماید و برای خرد کردن سنگ های کلیه و مثانه مؤثر است.
خیار را می توان در موارد سوزش ادرار به کار برد
خیار را بعنوان مدر و برای برطرف تب های صفراوی و یرقان بکار می برند مخصوصاً موقعی که خیار زرد شده و رسیده باشد در این صورت مزه اش ترش است و خاصیت زرداب در آن بیشتر است. تخم خیار مدر است و برای اورام کبد خوب است. آب خیار بطور مالیدنی و برای برطرف خارش بکار می رود. مواد غذایی خیار خیلی کم است و سلولز زیاد دارد. خیار را بطور سالاد قبل از غذا میل می نمایند.
پوست خیار ویتامین C دارد خیار های تازه و لطیف را بدون اینکه پوست بکنید به قطعاتی که برای ماشین آب میوه گیری مناسب است درآورید و با یاری رنده های معمولی آن را رنده کنید آبش را بگیرید.
آب خیار بی مزه است
آب خیار را می توانید با آب سیب و هویج و کرفس بخورید سال هاست آب خیار را در معالجهٔ کلیه مصرف می نمایند، زیرا کلیه ها را شستشو می دهد و نیز در رژیم لاغری و تخلیه آن مصرف می گردد.
خیار دارای ویتامین های A و B و C و کلروفیل و ده نوع املاح معدنی است. خیاری که زیاد آب داشته باشد چندان غذاییت ندارد، ولی با داشتن سلولز زیاد برای برطرف یبوست مفید است.
آب خیار سبز را برای بیشتر تب های عفونی و شدید و التهاب های درونی مصرف می نمایند. برای مبتلایان به یرقان جوشانده پوست خیار برای چند روز نافع است.
خوردن 10 گرم پوست خشک شده خیار سبز، زایمان را آسان می نماید، ولی زنان حامله قبل از درد زایمان از مصرف آن باید خودداری نمایند. مالیدن پوست خیار بر روی لکه های صورت مفید است. خیار سرشار از ویتامین C است خاصیت غذایی آن کم و خیلی خنک و شدیدترین عطش ها را آناً فرو می نشاند و خواب آور است.
یک قاشق غذا خوری پودر تخم خیار را در یک استکان آب معمولی حل نموده به عنوان داروی خواب آور و آرام بخش هر شب قبل از خواب تناول نمایند. آب خیار دارای اثر حل نماینده و دفع اسید اوریک، تصفیه نماینده خون و ضد سم دارد. طعم ناپسند دارد. اثرات درمانی بسیار خوبی در برطرف ناراحتی های جلدی و تأمین شادابیت پوست بدن در استعمال خارجی دارد.
برای برطرف خارش پوست مقداری خیار را خوب شسته پوست آن را بگیرند و سپس به جامانده آن را نرم کوبیده به صورت ضماد بر پوست قرار دهند و تا تسکین خارش روزی چند مرتبه ادامه دهند.
به عنوان آرام بخش، ضد تشویش و دلهره، ضد ناراحتی های عصبی و ضد بی خوابی تخم خیار را نرم کوبیده بالغان هر وعده حدبیشتر 5 گرم (یک قاشق غذا خوری) تناول نمایند. برای درمان بی خوابی فقط شب ها یک یا دو قاشق چای خوری با کمی شکر تناول نمایند.
مضرات خیار
خوردن خیار با پوست، مخصوصاً اگر تر و تازه نباشد، دیر هضم بوده و باد معده و قولنج ایجاد می نماید، برای معده های ضعیف و سوءهاضمه ضرر دارد و برای دفع ضرر باید با عسل یا مویز یا رازیانه خورد.
اگر خیار خیلی رسیده و زرد شده باشد خوردن آن فراوری دل درد می نماید همچنین کسانی که طبع صفراوی و دموی دارند این خیار به آن ها نمی سازد و باعث تحریک دل درد می گردد.
برای هضم بهتر خیار باید آن را با روغن زیتون و کمی سرکه و بهتر است با آبلیمو و نمک به صورت سالاد در آورده و مصرف نمایند.
خواص ته تلخ خیار
اگر مزه تلخ ته خیار را دوست ندارید آن را با نمک یا خرما میل کنید تا طبع سرد خیار با مزاج گرم نمک و خرما خنثی گردد. در این صورت هضم آن نیز آسان می گردد و سریع تر معده را ترک می نماید. عسل و ادویه هایی، چون سیاه دانه، زنیان یا نعنا از جمله مصلحاتی هستند که مصرف آن همراه با خیار مفید دانسته شده است.
مصرف خیار بخصوص در روز های گرم تابستان برای تسکین حرارت کبد و خون و التهابات بدن و التیام زردی و یرقان مفید است و صفرابر خوبی محسوب می گردد. گرم مزاجان باید به این نکته توجه نمایند که، روزانه خیار را همراه با چند قطره آب لیمو جهت کاهش تشنگی و برطرف عطش مصرف نمایند، خیار تا حدودی مُدر است و به دفع حرارت از کلیه ها و سموم بدن یاری می نماید. ضمن اینکه از تکه های خیار یا رنده شده آن می توان در شربت ها استفاده کرد، تا باعث خنک شدن مزاج شربت گردد.
می توان خیار را لایه لایه کرد و روی پوست قرار داد
این کار برای پوست های خشک و ملتهب و داغ و مبتلا به اگزما مخصوصا در افراد گرم مزاج در مکان های گرم و خشک بسیار توصیه می گردد. چون مزاج بچه ها نسبت به بزرگسالان در بیشترین حد حرارت واقع شده است، می توان خیار را رنده کرد و داخل تشت یا وان آبی ریخت و کودک را در آن نشاند تا از میزان حرارت بدن او کاسته گردد.
منبع: همگردی